donderdag 11 februari 2016

Is copy right?

Het gebeurt regelmatig dat ik iets terugzie op Facebook, op het internet of op een website waarvan ik met zekerheid kan zeggen dat het van ons geleend/gekopieerd/gepikt is. Onlangs zag ik een logo wat ik ontworpen heb, maar dan met een ander lettertype, een andere bedrijfsnaam en een andere kleur. Ook heb ik al eens hele stukken tekst terug gezien van onze website. Ik zag meerdere keren een net door ons op Facebook gelanceerd idee elders terug, zij het in een net wat andere vorm.

Een collega zei dat ik trots moest zijn omdat men kennelijk vindt dat wij mooie dingen maken die de moeite zijn om te gebruiken. Iemand anders zei dat ik het allemaal anders moest zien. Het is geen pikken of kopiëren, ik moet het zien als 'laten inspireren tot ...'.
Dus als ik het allemaal goed begrijp, dan gebruikt een collega een stuk tekst van onze website, waar ik dagen mee bezig ben geweest. Kopiëren, plakken en binnen 10 minuten heb je dan een stuk tekst. Je zet het even om naar je eigen bedrijf en klaar! Het is dan geen plagiaat of pikken maar die persoon laat zich gewoon 'inspireren'.


Toch voel ik geen enkele trots als iemand mijn ontwerp 'gebruikt'. Als ze er nou bij zouden zetten: een ontwerp van Nou Nog Mooier, dan kan ik er nog een beetje mee leven. Maar dat gebeurt dus niet.
Helaas kan je er niet veel aan doen. Diegenen die zo ongegeneerd kopiëren en alles na-apen, weten meestal heel goed wat wel en wat niet kan. Je maakt het net ietsje anders en dan is er niets aan de hand. Met foto's is het wat anders. We zetten tegenwoordig een watermerk op de foto's. Als een foto dan ongevraagd wordt gebruikt, kun je er werk van maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten