vrijdag 4 juli 2014

Stichting Kunstmarkt Waddenland, een gat in de markt? Jack en ik zijn inmiddels acht jaar bezig in Warfhuizen en hebben in die periode veel gedaan en geleerd. We hebben een prachtige winkel en lijstenmakersatelier waar we een ijzersterke reputatie mee hebben opgebouwd.

We houden regelmatig exposities en hebben geconstateerd dat veel kunstenaars niet kunnen leven van hun werk. Ze zijn gedwongen ander werk te doen, waardoor ze aan hun eigen werk, het maken van kunst, vaak niet meer toekomen. Kunstenaars die (nog) niet bekend zijn, komen niet makkelijk terecht bij een galerie om hun werk te presenteren. Kunstmarkten en kunstroutes bieden een beperkte mogelijkheid tot presenteren van kunst en niet iedereen beschikt over een eigen atelier.

Wat wij nu willen, is een laagdrempelige ruimte creëren, waar veel mooie kunst te zien en te koop is met een gezellig zitje waar men koffie- en thee met (eigen gebakken taart) kan nuttigen.  Naast kunst zijn er ook 'souvenirs', gemaakt door ambachtslieden en kunstenaars. Verder is er een informatiehoek met folders van attracties uit de omgeving; een klein 'VVV-hoekje'.

We zijn ervan overtuigd dat er een behoefte is aan een koffie- en theehuis met een terras.
Daarnaast willen we een brug vormen tussen kunstenaar en galerie.
We hebben ons plan inmiddels besproken met verschillende kunstenaars, galeriehouders en klanten. Men is, zonder uitzondering, zeer enthousiast. Er is zeker behoefte aan een kunstmarkt, zoals wij hieronder nader beschrijven.
We zijn ervan overtuigd dat we op deze wijze meer mensen (zowel toeristen als bewoners uit de stad en regio) zullen aantrekken en dat het één het ander verkoopt.

We hebben een zee aan ruimte over die nog verder 'ontgonnen' kan worden. Om te beginnen hebben we onze 'Kadoschuur'. Deze ruimte van 75 m2 heeft twee openslaande staldeuren aan de straatkant. De ruimte is niet geïsoleerd, niet verwarmd en niet geheel waterdicht.
Achter de Kadoschuur bevindt zich een schuur/werkplaats van 250 m2; deze wordt gebruikt als werkplaats voor de lijstenmakerij en de meubelmakerij.
De voor de stichtingsdoeleinden ingerichte ruimte zal gratis aan de stichting ter beschikking worden gesteld. Kosten voor energie en dergelijke zal naar ratio aan de stichting worden doorberekend. De bestuurders ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden, maar hebben wel recht op vergoeding van de door hen in de uitoefening van hun functie gemaakte kosten. De inkomsten van de stichting bestaan in eerste instantie uit subsidie/donaties.
Er  komt een gezellig terras met fleurige parasols waar mensen kunnen genieten van hun drankje en hapje. Er staan o.a. planten en mooie beelden.
Er worden verschillende workshops gegeven door onszelf of door anderen. We denken hierbij aan schilderen, tekenen, boetseren, sieraden maken en fotografie.
We zijn inmiddels gestart met het uitnodigen van kunstenaars uit de regio.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten