maandag 14 oktober 2013

Lijsten maken; het echte ambacht

Llijsten maken is een mooi ambacht. Het duurt wel  wat langer, maar het eindresultaat is dan ook wel de moeite waard. Jack is één van de weinige lijstenmakers die nog op ambachtelijke wijze lijsten maakt. In opdracht van kunstschilder Hans Musters hebben we een serie over de hoek afgewerkte lijsten gemaakt.
Van links naar rechts: 1. Na het in verstek hakken van de lijstprofielen, worden de lijsten gemonteerd. 2.De verstekhoeken worden gestopt. Daarna worden de lijsten gegrond en geschuurd. 3. 3. Als de lijst glad is, en de versteknaden over de hoek zijn afgewerkt, wordt er een laag paat (een mengsel van o.a. beenderlijm en krijt) aangebracht.  Na het schuren wordt hiermee een glad oppervlak met een enigszins 'wolkerig' effect verkregen. Vervolgens wordt een onderkleuring met een mengsel van gebrande sienna, lampenroet en blanke lak aangebracht.
4. Na het aanbrengen van 3 lagen met een mengsel van zilverpoeder en blanke lak, wordt de lijst opgeschuurd met staalwol. Daarna wordt de lijst met grove staalwol bekrast waardoor de onderkleuring plaatselijk zichtbaar wordt. De lijsten worden daarna definitief in twee lagen op kleur gebracht. Na een laatste laag van matte vernis is de voorkant van de lijst klaar.
5. Tot slot wordt de baklijst afgewerkt met zwarte schildersacryl. Als de kopse kanten en de achterzijde zijn afgewerkt, worden de doeken gemonteerd.

Meer uitleg zie: www.nounogmooier.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten